Doç. Dr. Latif Onur Uğur
Tüm Makaleleri
Ölüm Allah'ın Emri
slup olarak Ahmet Mithat Efendinin en önemli romanı Müşahedat ve onun hazırlayıcısı Esrar-ı Cinayat’tır. Bence bunların ardından, sondan başa akışı ile Ölüm Allah'ın Emri gelmektedir.
CİNLİ HAN
Ahmet Midhat Efendi, bir cuma günü Beykoz’a giderken bir dostundan işittiği kendince garip bulduğu hikâyeyi okuyucularına sunmak amacıyla Cinli Han’ı kaleme aldığını eserin giriş bölümünde ifade etmiş...
DİPLOMALI KIZ
Ahmet Mithat Efendi, Diplomalı Kız eserini, Dik May adındaki bir yazarın Levant Herald gazetesindeki bir fıkrasını okumuş ve ondan hareketle yazmıştır.
DOLAPTAN TEMAŞA
Ahmet Mithat’ın “Maksadımız yeniçeriliğin mevcut olduğu zamanlardaki eğlencelerin bazılarını anlatmak” diye bahsettiği Dolaptan Temaşa’da pek de bilmediğimiz yaşayışıyla bir dönemin kapıları aralanıyo...
ŞEYTANKAYA TILSIMI
Ahmet Mithat Efendi Şeytankaya Tılsımı’nda (1889) gizemli bir aşk hikâyesini anlatırken batıl inançları da sebep olduğu sonuçlardan hareketle ele alır.
Çingene
Ahmet Mithat Efendi Çingene adlı romanında (1887) genç bir beyzadenin güzel bir Çingene kızına aşkını anlatırken konuyu Tanzimat döneminin temel düşünsel eksenlerinden medeniyet ve medenileşme kavraml...
Beliyat-ı Mudhike
“Gülünç belalar”, “komik felaketler” manalarına gelen Beliyat-ı Mudhike, kara mizah örneği kırk yedi küçük hikâyeden oluşmaktadır, 1881 yılında yayınlanmıştır.
Gecelerim
Ahmet Rasim (1865-1932), yazar, gazeteci, tarihçi, milletvekilidir.
SEFİLE
Altmış yıllık yazı hayatında şiir dışında pek çok eser kaleme alan Halid Ziya modern Türk edebiyatına romanları ve hikâyeleriyle damgasını vurmuş bir yazardır.
GÖNÜL BİR YEL DEĞİRMENİDİR SEVDA ÖĞÜTÜR
Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından İkdam gazetesinde 7 Mart-4 Haziran 1922 tarihleri arasında Gizli Sıtma adıyla tefrika edilmiş ve uzun yıllar kitap olarak basılmamıştır.