Yaklaşık 40 yıl Kaman Kalehöyük kazılarının başkanlığını yapan ve Türk-Japon dostluğuna çok büyük katkılar sağlayan Japon arkeolog Dr. Sachihiro Omura, arkasında derin izler bıraktı.
Kazıların bulunduğu Çağırkan köyü sakinlerinin “Bizim Omar” diye hitap ettiği, Japon Arkeoloji Enstitüsü, Japon Bahçesini Kaman’a kazandıran Dr. Omura, tam bir Türkiye sevdalıydı.
-TORUNUNA "MEHMET" ADINI VERDİ
Torununa “Mehmet” adını verecek kadar bu topraklara sevdalı olan Omura, Anadolu’nun 5 bin yıllık tarihinin aydınlanmasında çok büyük katkılar yaptı.
Naif, sevecen ve hoşgörülü kişiliğiyle sadece Kaman’da değil tüm Kırşehir ve arkeoloji dünyasında derin izler bırakan Omura, sade ve akıcı bir üslupla konuştuğu Türkçesi ve Kaman topraklarını “yuvam” demesiyle hafızalardaki yerini aldı. Kültüre ve dostluğa adanan bir ömrün özetini sunup gitti bu dünyadan.
Bir çok Türk arkeoloğun yetişmesine de katkı yapan Omura, 1972 yılında 19 yaşındayken Türkiye topraklarına ayak bastı. Kırşehir Kaman’dan önce başka illerde de görev yapan Omura, 1985 yılından itibaren Kaman Kalehöyük kazılarına ömrünü adadı ve 40 yıl burada görev yaptı.
Yılın 11 ayını Kaman’da, sadece 1 aynı Japonya’da geçirerek 40 yıl Kalehöyük kazılarına ömrünü adayan Omura, dünyanın tarihinin Kaman’da aydınlatılacağına inanıyordu.
-TÜRKİYE VE JAPONYA’DA AYRI ÖDÜLLERE LAYIK GÖRÜLDÜ
Japonya ve Türkiye arasında karşılıklı saygı ve işbirliğinin gelişmesine de yardımcı olan Omura, Japonya ve Türkiye arasındaki kültüre ve dostluğa yaptığı üstün katkılardan dolayı 2008' yılında Türkiye'de Devlet Üstün Hizmet Madalyası'na ve Japonya'nın Yükselen Güneş Nişanı'na layık görülerek taltif edildi.
-“HEM EŞİM HEM DE ARKEOLOJİ HOCAMDI”
Omura’nın 45 yıllık hayat arkadaşı aynı zamanda talebesi olan Masako Omura, cenaze töreninde göz yaşlarına hakim olamadı.
Çağırkan köyünde yaşayan kadınların taziyelerini de kabul eden bayan Omura, törende söylediği şu cümleler dikkati çekti:
“Sachihiro 45 yıllık hayat arkadaşımdı. Her şeyden önce arkeoloji hocamdı. Bana her zaman ileriye giden yolu gösteriyordu. Bugün burada törene katılanları görünce onun 50 yılı aşkın süredir Türkiye’deki çalışmalarının büyük bir sevgiye dönüştüğünü görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Bu Omura’nın bizlere bıraktığı büyük bir onurdur.”
Dr. Omura, derin izler bıraktığı topraklardan gözyaşları içinde Japonya’ya uğurlandı.