Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan Köyü’nde 40 yılı aşkın süredir yaşayan, Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gören ve “Yuvam” dediği bu topraklara bilimle, emekle, sevgiyle iz bırakan Japon arkeolog Dr. Sachihiro Omura, 76 yaşında hayata veda etti. Omura için düzenlenen cenaze ve anma töreninde duygu dolu anlar yaşandı.
Bilime, Kültüre ve Dostluğa Adanmış Bir Hayat
Omura’nın cenaze törenine; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Kırşehir Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Kaman Kaymakamı Nurullah Kaya, İl Jandarma Komutanı Albay Ahmet Yıldırım, Kaman Belediye Başkanı Emre Demirci, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin Gülşen, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Ozan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Omura’nın sadece bir bilim insanı değil, bu topraklarla gönül bağı kurmuş bir dost olduğunu vurguladı:
“Burada yalnız bir bilim insanını değil, kültüre, dostluğa adanmış bir ömrü uğurluyoruz. Omura, yöre halkının seslenişiyle 'Ömer Abi', ömrünü bu topraklara adadı. Burayı artık vatan bellemiş, bizleri kardeş bilmiş, torununa ‘Mehmet’ adını vermiş birinden bahsediyoruz. Bu topraklara ‘yuvam’ dediğin için, tarihimize ve geleceğimize sahip çıktığın için, dostum olduğun için sonsuz teşekkürler.”
Vali Demiryürek: “Derin Bir Kayıp Yaşıyoruz”
Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek ise yaptığı konuşmada, Dr. Omura’nın Türk arkeoloji dünyasına kazandırdığı büyük katkıların unutulmayacağını ifade etti:
“Türk arkeoloji dünyasında, özellikle Kaman Kalehöyük kazılarına yaptığı eşsiz katkılarla hafızalarımıza kazınan kıymetli bilim insanı Dr. Omura’nın vefatını derin üzüntüyle karşılamaktayız. Başta değerli eşi olmak üzere, tüm ailesine, çalışma arkadaşlarına, Japon halkına ve bilim camiasına en içten taziyelerimi sunuyorum.”
Omura’ya Vefa: Tabutunu Köylüler Taşıdı, Çocuklar Uğurladı
Omura’nın tabutunu, yıllarca yaşadığı ve gönül bağları kurduğu Çağırkan Köyü halkı omuzladı. Cenaze aracının geçişi sırasında köy çocukları ellerinde Türk ve Japon bayraklarıyla “Güle Güle Omura” tezahüratları yaptı. Gözyaşları içinde edilen dualar, köylü kadınların eşi Dr. Masako Omura’ya sarılarak ağlaması ve Omura için yükselen sevgi dolu veda sözleri, törene damgasını vurdu.
Omura’nın Naaşı Memleketi Japonya’ya Uğurlandı
Cenaze töreninin ardından Omura’nın naaşı, karayolu ile Ankara’ya, oradan da hava yoluyla memleketi Japonya’ya gönderildi. Omura ardında yalnızca kazılarla ortaya çıkardığı tarihi değil, insanlarla kurduğu dostluğu, gönüllerde bıraktığı derin sevgiyi ve iki ülke arasında kurduğu eşsiz bir gönül köprüsünü bıraktı.