Kırşehir’de, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

KGK, Moskova’da TASS’ın BRICS medya zirvesinde KGK, Moskova’da TASS’ın BRICS medya zirvesinde

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1987 yılında uyuşturucu kullanımını azaltmak, sağlıklı bir toplum hedefine ulaşmak ve uluslararası işbirliğini güçlendirmek amacıyla 26 Haziran'ı "Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü" olarak kabul etti. Bu tarih, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kırşehir’de de bu gün kapsamında farkındalık oluşturmak ve toplum bilincini artırmak amacıyla etkinlikler düzenlendi.

Yapılan etkinliklerde, sağlıklı yaşam davranışlarının önemi vurgulandı ve uyuşturucu kullanımının zararlarına dikkat çekildi. Toplum Sağlığı Merkezi görevlileri tarafından yapılan sunumlarda, madde bağımlılığı ve belirtileri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Madde bağımlılığına eğilim, özellikle 12-17 yaş aralığındaki çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Ülke genelinde 17-25 yaş aralığında ise bağımlı sayısında artış görülüyor olmasına rağmen Kırşehir’de bu yaş sınırı daha da yüksektir. Madde bağımlılığının belirtileri arasında tolerans gelişmesi, yoksunluk belirtisi, madde kullanımının denetleyememesi, sosyal aktivitelerin azalması ve madde kullanımının bırakılmaması gibi faktörler yer alır.

Psikolojik Bağımlılık

Kişi, madde olmadan kendisini iyi hissedemeyeceğini ve olaylarla başa çıkamayacağını düşünür.

Fizyolojik Bağımlılık

Maddeye alışan bünye, kullanılmadığında normal işlevlerini yerine getiremez hale gelir.

Madde Kullanımının Zararları

Uyuşturucu maddelerin merkezi sinir sistemi üzerindeki yıkıcı etkileri, bireyin fiziksel ve psikolojik sağlığını bozarak sosyal hayatını olumsuz etkiler. Vücut ve beyin kimyasının bozulması, hafıza kayıpları, ruhsal dalgalanmalar, muhakeme düşüşü, konuşma bozuklukları, yürüyüş bozuklukları, duyma kayıpları, huzursuzluk, uykusuzluk, saldırganlık, kaygı, koma, risk alma davranışının artması, yüksek tansiyon, beyin kanamaları, böbrek ve karaciğer hasarı, depresyon, hayal görme ve ölüm gibi ciddi zararları bulunmaktadır.

Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğü, uyuşturucu kullanımı ve pazarlamasına karşı sıkı bir mücadele yürütüyor. Ekipler, halkı sürekli bilgilendirerek, bu önemli konuda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor. Toplum sağlığının korunması ve gençlerin uyuşturucu batağına düşmesinin önlenmesi amacıyla yapılan bu çalışmalar, Kırşehir’de yaşayan vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanıyor.

Editör: TUĞBA GÜL