Ka­pa­dok­ya Üni­ver­si­te­si (KÜN) İnsan­sız Hava Aracı Sis­tem­le­ri Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zin­de üre­ti­len İHA, tes­cil ser­ti­fi­ka­sı ile sa­na­yi sicil bel­ge­si aldı.

KÜN'den ya­pı­lan ya­zı­lı açık­la­ma­da, KÜN'ün üret­ti­ği İHA için tes­cil ser­ti­fi­ka­sı­nı Sivil Ha­va­cı­lık Genel Mü­dür­lü­ğün­den (SHGM), sa­na­yi sicil bel­ge­si­ni "İnsan­sız Hava Aracı Üre­ti­ci­si" ün­va­nı ile Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğın­dan al­dı­ğı be­lir­til­di.
P İ X C1 E L
Açık­la­ma­da, gö­rüş­le­ri­ne yer ve­ri­len İnsan­sız Hava Aracı Sis­tem­le­ri Uy­gu­la­ma ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi Ha­va­cı­lık Prog­ram­la­rı Ko­or­di­na­tö­rü Samet Gen­çağ, 27 ki­log­ram mak­si­mum kal­kış ağır­lı­ğı­na sahip hava ara­cı­nın ge­liş­ti­ril­me­sin­den üre­ti­mi­ne tüm aşa­ma­la­rı­nın üni­ver­si­te ta­ra­fın­dan ger­çek­leş­ti­ril­di­ği­ni ak­tar­dı.

Bun­dan son­ra­ki ça­lış­ma­la­rı­nın "hava taksi" üze­ri­ne yo­ğun­laş­tı­rı­la­ca­ğı­nı kay­de­den Gen­çağ, şu bil­gi­le­ri verdi:

"Üret­miş ol­du­ğu­muz bu hava aracı Tür­ki­ye'de bir üni­ver­si­te ta­ra­fın­dan üre­til­miş ve tes­ci­li alın­mış ilk İHA-2 sı­nı­fı hava aracı olma özel­li­ği­ne sa­hip­tir. İler­le­yen sü­reç­ler­de seri üre­ti­me geç­me­yi he­def­le­mek­te­yiz. Ara­cı­mız şim­di­lik eği­tim amaç­lı üre­til­miş­tir, ta­rım­sal alan­lar­da ilaç­la­ma, gö­rün­tü alma ve hava tra­fik yö­ne­ti­mi gibi eği­tim dı­şın­da fark­lı uy­gu­la­ma­la­rı da bu­lun­mak­ta­dır."

Öğ­re­tim gö­rev­li­si Emin Tugay Kekeç ise üre­tim­de ha­fif­li­ği ve da­ya­nık­lı­lı­ğı açı­sın­dan kar­bon­fi­ber ala­şım­lı mal­ze­me­ler kul­lan­dık­la­rı­nı ak­ta­ra­rak, "İnsan­sız hava ara­cı­mı­zın de­ğiş­ken fay­da­lı yük sis­te­miy­le bir­lik­te fark­lı uy­gu­la­ma alan­la­rın­da kul­la­nı­mı müm­kün­dür. Ek ola­rak iler­le­yen dö­nem­ler­de kargo ta­şı­ma­cı­lı­ğı gibi alan­lar­da da de­ğiş­ti­ri­le­bi­lir me­ka­niz­may­la bu sis­te­mi aktif hale ge­ti­re­bi­le­ce­ğiz." ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.