Kırşehir'in sıcak yaz günlerinde, uzmanlar vatandaşları sıcak çarpmasına karşı uyarıyor. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve MEÜ Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Seyran Bozkurt, sıcak hava çarpmasının beyin dokusu, kalp, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda kalıcı hasarlara yol açabileceğini belirtti.

Kırşehir Nöbetçi Eczaneleri (01.10.2024) Kırşehir Nöbetçi Eczaneleri (01.10.2024)

Son günlerde sıcak çarpması nedeniyle acil servislere başvuruların arttığını ifade eden Bozkurt, "Aşırı sıcak ve nemli hava, vücut ısısının artmasına ve organ sistemlerinin bozulmasına yol açabiliyor. Özellikle beyin dokusu ve kalp gibi hayati organlar bu durumdan olumsuz etkileniyor," dedi. Çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve cilt rahatsızlığı bulunanlar, sıcak havalardan en çok etkilenen gruplar arasında yer alıyor. Prof. Dr. Bozkurt, bu kişilerin dışarı çıkmaları gerektiğinde ince ve pamuklu kıyafetler giymeleri, şapka takmaları ve bol su tüketmeleri gerektiğini vurguladı.

Sıcak çarpması yaşayan bir kişiye nasıl müdahale edileceğini açıklayan Bozkurt, "Sıcak çarpması belirtileri gösteren kişinin vücudu soğutulmalıdır. Kalın kıyafetler çıkarılmalı, kişi gölge bir alana alınmalı ve sıvı desteği sağlanmalıdır. Ateş düşürücü ilaçlar enfeksiyon kaynaklı ateşlerde etkilidir, sıcak çarpması durumunda sıvı desteği ve vücudun soğutulması gereklidir," dedi. Yaz aylarında egzersiz yapanların, günün serin vakitlerini tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Bozkurt, sıcak havalarda dikkat edilmesi gereken bu önemli uyarılarla sağlığın korunabileceğini belirtti. (HABER MERKEZİ)

Editör: BETÜL AKEREN