TÜRASAŞ'tan TCDD Taşımacılık AŞ'ye 27 yük vagonu TÜRASAŞ'tan TCDD Taşımacılık AŞ'ye 27 yük vagonu

Ticaret Bakanlığı Restoran ve Kafelerde Alınan Servis Ücretlerini Denetliyor
Kırşehir ile birlikte 81 Ticaret İl Müdürlüğü de denetimleri bu hususlarda yoğunlaştırmak üzere talimatlandırıldı.
 Kırşehir'de, tüketici haklarını koruma amacıyla restoran, kafe ve benzeri yiyecek içecek servisleri sunan işletmeler üzerinde denetimler sıkılaştırıldı. Türkiye genelinde uygulamaya konulan yeni düzenlemeler çerçevesinde, Kırşehir Ticaret İl Müdürlüğü de dahil olmak üzere 81 ildeki müdürlükler, Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde yapılan değişikliklere göre hareket etmek üzere talimatlandırıldı.
Kırşehir Ticaret İl Müdürü, yapılan düzenlemelerin tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve korunmasına yönelik önemli bir adım olduğunu belirtti. İl genelinde denetimlerin artırılacağını ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden işletmelere gerekli yaptırımların uygulanacağını ifade etti. Yeni uygulama ile Kırşehir'deki tüketicilerin haklarının daha iyi korunması ve şeffaf bir ticaret ortamının teşvik edilmesi hedefleniyor.
19.12.2023 tarihinde ve 32404 sayılı Resmi Gazete’de Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Söz konusu yönetmelik ile lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması zorunlu hale getirilmiştir. 
Ayrıca yönetmelikte tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi gerektiği düzenlemesine yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek muhtelif hususları içerir bilgilendirme yazılarımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ile paylaşılarak sektörde faaliyet gösteren satıcı ve sağlayıcılara duyurulmak üzere iletilmiştir. 
Ticaret Bakanlığı tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, “Fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerine ilişkin yaygın ve yoğun denetimler 2024 yılında da devam edecek olup, tespit edilen her bir aykırılık için 2 bin 172 lira idari para cezası uygulanacaktır. 
İşletmelerimizin bu gibi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından belirtilen hususlara dikkat etmelerinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi.