Bu değişiklik, Kırşehir’deki okul servis şoförlerini yakından ilgilendiriyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, okul servis aracı olarak kullanılan taşıtların yaş sınırında esneklik sağladı. Kırşehir’de öğrenci taşımacılığı yapan servis şoförleri için önemli olan bu düzenleme, araç yaş şartını kaybeden taşıtların eğitim-öğretim yılı sonuna kadar kullanılabilmesine olanak tanıyor.

YAŞ ŞARTI ESNETİLDİ

Düzenlemeye göre, okul servis aracı olarak kullanılan taşıtlardan sözleşme süresi içinde 12 yaş şartını kaybedenler, içinde bulunulan eğitim-öğretim yılı sonuna kadar çalışmaya devam edebilecek. Bu değişiklik, Kırşehir’de servis şoförlerinin mevcut araçlarını bir süre daha kullanabilmesine olanak tanıyarak maddi açıdan bir nebze olsun rahatlama sağlayacak.

ŞOFÖRLER İÇİN YETERLİLİK ŞARTLARI GÜNCELLENDİ

Yeni düzenleme, okul servis şoförleri için yeterlilik şartlarını da yeniden tanımladı. Buna göre, D sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin en az 2 yıllık, D1 sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin ise en az 5 yıllık sürücü belgesine sahip olması gerekiyor. Ayrıca, Kırşehir gibi büyükşehir statüsünde olmayan illerde İl Trafik Komisyonu’nun zorunlu kılması halinde şoförlerin Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerekecek.

KAMERA VE KAYIT CİHAZI ZORUNLULUĞU

Başkan Ekicioğlu: “Şehitlerimize Minnettarız, Milletimizin Başı Sağ Olsun” Başkan Ekicioğlu: “Şehitlerimize Minnettarız, Milletimizin Başı Sağ Olsun”

Yönetmelikte yapılan bir diğer önemli değişiklik ise okul servis araçlarına kamera ve kayıt cihazı zorunluluğu getirilmesi oldu. Buna göre, okul servis araçlarında tüm koltukları görecek şekilde iç ve dış kamera bulundurulması, en az 30 günlük kayıt yapabilen cihazların kullanılması şartı getirildi. Ancak 2017 ve öncesi modeller için bu zorunluluk, 1 Mart 2025’ten sonraki ilk periyodik muayeneye kadar ertelendi.

KIRŞEHİR’DEKİ SERVİS ŞOFÖRLERİNE UYARILAR

Kırşehir’de İl Trafik Komisyonu ve yetkili kurumlar, yeni yönetmeliğin uygulamaları konusunda servis şoförlerini bilgilendirmek üzere toplantılar düzenleyecek. Şoförlerin, Mesleki Yeterlilik Belgesi alımı ve kamera sistemleri konusunda erken önlem alması, cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları için önem taşıyor.

Bu düzenlemeler, hem servis araçlarının güvenliğini artırmayı hem de öğrencilerin güvenli taşınmasını sağlamayı amaçlıyor. Kırşehir’deki okul servis şoförleri ve ilgili kurumlar, yeni yönetmeliğe uyum sağlamak için hazırlıklarını hızlandırmış durumda.

Editör: FİLİZ ÖZ