26 Nisan 2014, Cuma günü MESVAK (Müteşebbis Gelişim Vakfı) heyeti, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu'nu ziyaret etti. Toplantıda Türkiye'nin eğitim sistemiyle ilgili temel sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. MESVAK heyetinde, Mütevelli Heyeti Başkanı Kâzım Ceylan, Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Konaklı, MESVAK Akademi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekin, Başkan Vekili Doç. Dr. Mustafa Damar ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özcan Kars yer aldı.
Görüşmede, Türk eğitim sisteminin geliştirilmesi için uzun yıllardır bekleyen Eğitim Akademileri teklifinin hayata geçirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, Ahilik sisteminin sadece bir meslek teşkilatlanması değil, aynı zamanda bir medeniyet hareketi olduğu ve bu yönüyle ele alınması gerektiği üzerinde duruldu. Ahilik eğitim sisteminin, çocukların yeteneklerinin erken yaşta tespit edilip mesleklere yönlendirilmesi açısından Almanya'daki sistemle benzerlikler taşıdığı belirtildi.
MESVAK heyeti, Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu'na mesleki eğitim ve "Ustam da Çıraktı" projelerine destek olunması çağrısında bulundu. Şamlıoğlu, Ahilik eğitiminin Kırşehir'de merkezileştirilmesi ve Milli Eğitim Akademisi'nin geliştirilerek yakında meclise sunulacağını ifade etti. Toplantı sonunda Şamlıoğlu'na misafirperverliği için teşekkür edilirken, Kırşehir'in Ahilik eğitimi konusunda desteklenmesi gerektiği vurgulandı.
Heyet Başkanı Kazım Ceylan, Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu ile yaptığı görüşmeye dair yaptığı açıklamada;
“1-Bolu Eğitim Enstitüsü Müdürü olduğumuz dönemde( 1980- 82), Bakanlığa sunduğumuz Eğitim Akademileri teklifimiz yıllardır kanunlaşıp, hayata geçirilemedi. Bu teklif, Türk Eğitim Sisteminin önünü açacak bir niteliğe sahiptir. Bunun artık kanun haline getirilmesini arz ederiz.
2- Bayram öncesinde ilgili Genel Müdürler ile Ahilik konusunu görüşme yapılmış, Ahilik sadece bir meslek teşkilatlanması değil, bir medeniyet hareketidir. Bakanlık, aysbergin sadece görünen kısmı ile ilgili. Lütfen sistemi bir bütün olarak ele alınız. Yoksa eksik kalır.
3- Ahilik eğitim sisteminin temel özelliği yamaklık döneminde(8-10 yaş) çocukların iki yıl yetenekleri gözleniyor; ona göre ustalara/ mesleğe yönlendiriliyor. Siz de Almanya'da olduğu gibi temel eğitimden sonra öğrencileri objektif kriterlerle mesleğe yönlendirerek çocuklarımızı daha fazla heba etmeyiniz. Rehberimiz akıl, ahlâk ve bilim olmalıdır.
4- Bayram öncesi görüştüğümüz Genel Müdürler, yeni dönemde meslek liselerinde hem Ahilik ve hem de Fütüvvet derslerinin konulacağını söylediler. Bu doğru olmaz. Ahiliğin içinde zaten fütüvvet esasları var. Yalnızca Ahilik olmalı ve bütün okullarda okutulmalıdır.
5- Ahilik önce öğretmenlere öğretilmelidir. Öğretmen eğitimi yeniden ele alınmalıdır.
6- MESVAK olarak Bakanlığa sunduğumuz mesleki eğitim ve “Ustam da çıraktı” projelerine destek verilmesi gerektiği söylenerek, Vakfın çalışmaları hakkında bilgi verildi. Ayrıca heyette bulunan alanında uzman akademisyenler kendi uzmanlık alanlarında bilgi vermişlerdir.
Bakan Yardımcısı Şamlıoğlu da özetle;
Ahilik eğitiminde Kırşehir'in merkez olarak düşünüldüğünü; Milli Eğitim Akademisi üzerinde çalışıldığını, geliştirilerek yakında Meclise sunulacağını; Ahilik konusunda belirtilen konuların dikkate alınacağını ve istişarelerin devam etmesini istediklerini ifade etmişlerdir.
Sn. Şamlıoğlu'na bu olumlu görüşmelerden ve misafirperverliğinden dolayı teşekkür edildi. Ayrıca Kırşehir'in Ahilik eğitimi konusunda yalnız bırakılmaması, insan kaynakları olarak desteklenmesi gerektiği belirtildi.” ifadelerini kullandı.