Kaliteli etiyle İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerde bir numara olan Kırşehir, hayvancılık sektöründe et işleme tesisi eksikliğini hissediyor.
Kırşehir'de son yıllarda açılan yeni tesislerle besicilik sektörü sürekli gelişiyor. Şehir, et üretimiyle adından söz ettiriyor ancak mamul ürünlerde markalaşma konusunda ilerleme sağlayamıyor.
Günde 10 tır et İstanbul ve Ankara’ya gönderilerek kasaplık et olarak raflardaki yerini alıyor.
Kasaplarında “Burada Kırşehir eti satılmaktadır” ibareleri yer alan Ankara ve İstanbul, Kırşehir’in etini alarak mamul hale getirip üzerinden daha fazla para kazanıyor
Özellikle üretilen etlerin Kırşehir’de katma değer oluşturduktan sonra mamul olarak diğer illere gönderilmesi büyük önem arz ediyor.
Kırşehir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Recep Yılmaz, Kırşehir Memleket Gazetesi, Kırşehir Haber 40 İnternet Sitesi ve Memleket TV’ye yaptığı ortak açıklamada, Kırşehir’in et işleme tesisi eksikliğine dikkat çekti.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde ve et üretiminde Kırşehir’in bir marka olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Kırşehir havancılıkta özellikle de besicilik anlamında çok gelişmiş durumda. İlimizde 350 bin civarında büyükbaş hayvanımız mevcut. Bunun yüzde 80’i besi işletmesi şeklinde. Yaklaşık 350 bin civarında küçükbaş anaç hayvanlarımız var. Besi işletmelerimiz çok olduğundan dolayı Kırşehir’i diğer illerden ayıran en önemli özellik profesyonellik. Artık ilimizdeki işletmeler profesyonelleşmiş durumda. Bu nedenle ilimizde yetişen besi hayvanlarının et kalitesi Türkiye’de bir numara diyebilirim. Ankara ve İstanbul’a günlük 10 tır et gitmektedir. Bu etler direk kasaplık olarak tezgaha konacak şekilde kesimi yapılmaktadır kesimhanelerimizde.”
Tek eksikliğin daha çok katma değer oluşturacak işleme tesisi eksikliği olduğuna işaret eden Yılmaz, “İlimizde tavsiye edebileceğimiz eksiklik olarak gördüğümüz bir et işleme tesisinin olmaması. Çünkü biz etimizi çok kaliteli şekilde üretiyoruz, gönderiyoruz ve başka illerde bu işleniyor katma değer katılıp daha çok kar marjı elde diliyor. Bu nedenle ilimize et işleme tesisinin yapılması gerektiğini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.