Thomas J. Gould, Ph.D.'un "Addiction Science & Clinical Practice" dergisinde Aralık 2010 tarihinde yayımlanan makalesinden derlenerek Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt tarafından sunulan "Hafızada ve Beyinde Öğrenme" konulu Bağımlılıkla Mücadele Şubat Ayı Etkinliği hakkında belirli detaylar Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından paylaşıldı. Bu tür bilimsel çalışmalar, bağımlılık araştırmalarında hafıza ve öğrenme mekanizmalarının nasıl bir rol oynadığını anlamak için kritik öneme sahiptir. Bağımlılık davranışlarının ve tedavi yöntemlerinin daha iyi anlaşılması için hafıza ve beyindeki öğrenme süreçlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gereklidir.

Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt'un bu çalışmadan derlediği bilgiler, bağımlılık konusunda farkındalığı artırma ve bu alanda çalışan profesyonellere, öğrencilere ve ilgili diğer kişilere yönelik önemli içgörüler sağlamış olabilir. Etkinliğin odaklandığı ana temalar, muhtemelen bağımlılığın nörobiyolojik temelleri, öğrenme ve hafıza süreçlerinin bağımlılık davranışları üzerindeki etkileri ve bu bilgilerin bağımlılık tedavisine nasıl uygulanabileceğidir. İşte Prof. Dr. Dr. Şakir Önder Özkurt'un kaleminden "Hafızada ve Beyinde Öğrenme";

“Hafıza öğrenir: Bilgi ve izlenimleri yakalar ve saklar ve bunlar arasındaki ilişkileri keşfeder. Hafızanın öğrenmesi için olayların beyinde gerçekleşmesi gerekir. Bu fikrin en ikna edici kanıtları arasında, beyin yaralanmaları geçirdikten sonra öğrenme yeteneklerinde ciddi düşüşler yaşayan birçok insan vakası vardır. Belki de en ünlüsü, 27 yaşında epilepsisini kontrol altına almak için geniş beyin dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasından sonra uzun süreli bildirimsel hafızasını tamamen kaybeden Henry Molaison'dur. Böylece kalan 55 yıl boyunca birkaç dakika önce başına gelen hiçbir şeyi aklına getiremiyordu.

Nörobilim araştırmaları, öğrenmeyi beyindeki sinir ağlarını öğrenmenin detaylandırılmasıyla ilişkilendirmiştir.

Birçok deney, öğrenme gerçekleştikçe, seçilen nöronların aktivite seviyelerini artırdığını ve diğer nöronların ağlarıyla yeni bağlantılar oluşturduğunu veya kurulu bağlantıları güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, nöronal aktiviteyi ve ağ oluşturmayı önleyen deneysel teknikler öğrenmeyi engeller.

Hayvanlarla yapılan sinirbilim araştırmaları beynin öğrenmeyi destekleyen sinir ağlarını nasıl oluşturduğunu ve sürdürdüğünü aydınlatıyor. Tanımlanan bir süreç, uzun vadeli güçlendirme (LTP), öğrenmenin temel yönlerine paralel özelliklere sahiptir.

• İki fikri veya hissi ilişkilendirmeyi öğrendiğimizde, ortaya çıkan şey birinin diğerini hatırlaması muhtemeldir. Benzer şekilde LTP'de güçlü veya yüksek frekanslı uyarım alan bir nöron başka bir nörona aynı kaynaktan gelecek uyarılara karşı daha duyarlı hale gelerek yanıt verir;

 • Yeni öğrenilen materyal kısa süreli belleğimize girer ve daha sonra uzun süreli belleğimize yerleşebilir veya yerleşmeyebilir. Benzer şekilde LTP kısa süreli fizyolojik süreçlerin yukarıda bahsedilen nöronal duyarlılık artışını desteklediği erken bir aşamaya ve daha uzun süreli fizyolojik süreçleri içeren bir geç aşamaya sahiptir;

• Hayvan çalışmaları LTP ve öğrenmede aynı biyokimyasal değişim dizilerinin (hücre sinyal akışı basamakları) bazılarını ortaya çıkarmıştır.

LTP ve öğrenmede biyokimyasal değişiklikler (hücre sinyal akışları). Örneğin araştırmacılar bir maddenin üretimini bastırmanın farelerin hipokampüsündeki enzim (protein kinaz A) LTP'yi önlediği ve hayvanların bir labirent hakkında önceden öğrenilmiş bilgileri tutma yeteneğini engellemiştir. LTP her beyin bölgesinde görülmemekle birlikte, çekirdek akumbens, prefrontal korteks, hipokampus ve amigdala hem bağımlılık hem de öğrenme ile ilgili tüm bölgelerde gösterilmiştir.”(KEAÜ)