Kırşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, 17 Nisan Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozuklukları hakkında toplumsal farkındalığı artırmak için çağrıda bulundu. 1989 yılında Dünya Hemofili Federasyonu tarafından kurucusu Frank Schnabel'in doğum günü anısına ilan edilen bu özel gün, her yıl dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Dr. Değirmencioğlu, hemofilinin, kanın pıhtılaşma sisteminde rol oynayan ve "pıhtılaşma faktörleri" olarak adlandırılan proteinlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkan genetik geçişli bir kanama bozukluğu olduğunu vurguladı. Bu hastalık, X kromozomunda bulunan çekinik bir gen yoluyla taşınmakta olup, çoğunlukla erkeklerde görülmektedir.

Dr. Değirmencioğlu, "Hemofili hastalığı, her 5.000 erkek doğumundan birini etkiliyor ve kadınlar genellikle bu hastalığın taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğuna hastalığı %50 olasılıkla geçirme riski bulunmaktadır," diyerek hastalığın kalıtsal yönüne dikkat çekti. Ayrıca, hemofilinin bulaşıcı olmadığını ve ömür boyu süren bir durum olduğunu belirtti.

Hemofili