Kırşehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Süleyman Ersoy, 21-27 Nisan tarihleri arasında kutlanan Dünya Aşı Haftası dolayısıyla bir basın açıklaması yayımlayarak, aşının insan sağlığı üzerindeki önemine dikkat çekti. Aşılama çalışmalarının hem bireysel hem toplumsal fayda sağladığını belirten Ersoy, aşının yalnızca hastalıkları önlemekle kalmayıp, aynı zamanda ekonomik ve sosyal kazanımlara da kapı araladığını vurguladı.
Ersoy, yaptığı açıklamada, aşıların her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtardığını ifade ederek, “Aşılama en başarılı, en etkili ve en düşük maliyetli sağlık müdahalelerindendir. Aşılanan bireyler doğrudan korunurken, toplumda hastalığın dolaşımı engellendiği için aşılanmamış bireyler de dolaylı olarak korunmaktadır” dedi.
YENİ AŞILAMA UYGULAMALARI BAŞLADI
Bu yılın Dünya Aşı Haftası temasının Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Herkes için aşılama insanlık için mümkün” olarak belirlendiğini kaydeden Ersoy, ülkemizde aşılama alanında yeni düzenlemelere geçildiğini de açıkladı. Nisan 2025 itibariyle, hepatit B ve 5 bileşenli karma aşının birleştirildiği 6 bileşenli karma aşının (tetanos, difteri, asellüler boğmaca, H. influenza tip b, inaktif polio, hepatit B) uygulanmaya başlandığını söyledi.
Gebelik dönemine ilişkin önemli bir yeniliği daha paylaşan Ersoy, halihazırda gebelere uygulanan tetanos ve difteri aşılarına asellüler boğmaca bileşeninin de eklendiğini ve bu yeni Tdab aşısının her gebelik döneminde uygulanmaya başlanacağını bildirdi.
KÜRESEL BAŞARI: POLİO VE ÇİÇEK HASTALIĞI TARİH OLDU
Aşılamanın küresel boyutta hastalıkların ortadan kaldırılmasında büyük rol oynadığını vurgulayan Ersoy, çiçek hastalığının 1977 yılında tamamen yok edildiğini, çocuk felci (poliomiyelit) hastalığının ise dünya genelinde aşılama sayesinde yok edilme aşamasına geldiğini belirtti. Türkiye’de son çocuk felci vakasının 1998 yılında görüldüğünü ve 2002’de Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrupa Bölgesi’nin ‘Poliodan Arındırılmış Bölge’ sertifikası aldığını hatırlattı.
DİFTERİ, TETANOS VE KIZAMIK AŞILAMALARINDA BÜYÜK BAŞARI
Kırşehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Süleyman Ersoy, Türkiye’nin yenidoğan tetanosunu elimine eden ülkeler arasında yer aldığını, son difteri vakasının ise 2011 yılında görüldüğünü söyledi. Ayrıca, kızamık eliminasyonu kapsamında yürütülen yoğun çalışmalarla vaka sayısının azaldığını ancak dünyada virüs dolaşımının sürdüğünü belirtti. Bu nedenle eksik ya da hiç aşılanmamış çocukların mutlaka aşılanması gerektiğine dikkat çekti.
13 HASTALIĞA KARŞI AŞILAMA DEVAM EDİYOR
Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında Türkiye’de çocukluk çağında 13 hastalığa karşı sistematik aşılama yapıldığını söyleyen Ersoy, bu hastalıkları şöyle sıraladı: “Difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, çocuk felci, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, Haemophilus influenzae tip b ve pnömokoka bağlı hastalıklar.”
AŞI TAKİP SİSTEMİ İLE GÜVENLİ DAĞITIM VE UYGULAMA
Ersoy, ülkemizde kullanılan aşıların Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylı olduğunu, üretimden uygulamaya kadar her aşamada kalite kontrolünden geçirildiğini vurgulayarak, “Aşılar elektronik takip sistemi ile izlenmekte, uygun ısıda muhafaza edilmekte ve soğuk zincir kırılmaları engellenmektedir” dedi.
“AŞILAMA HER ÇOCUK İÇİN YAŞAMSALDIR”
Sözlerinin sonunda ailelere çağrıda bulunan Ersoy, “Her çocuğun sağlıklı yaşama hakkı vardır. Çocuklarını aşılatmak, ebeveynlerin en temel ve önemli sorumluluklarından biridir” diyerek Dünya Aşı Haftası kapsamında tüm halkı bilinçli ve duyarlı davranmaya davet etti.