AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçe Görüşmelerinde bir konuşma gerçekleştirdi. Vekil Erkan yapmış olduğu konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Komisyon Başkanım, Bakanım, Komisyonumuzun değerli üyeleri, Bakanlığımızın kıymetli bürokratları ve değerli basın mensupları, Sizleri saygıyla selamlıyorum.

Vekil Erkan, Şoförler Odası Başkanları ile Ankara’da bir araya geldi Vekil Erkan, Şoförler Odası Başkanları ile Ankara’da bir araya geldi

2002 yılından bu yana, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, tarım alanında gerçekleştirilen dönüşüm süreciyle ülkemiz önemli bir yol kat etmiştir. Tarım sektörü, Türkiye’nin ekonomik gücünün, sosyal refahının ve gıda güvenliğinin temel taşlarından biridir. Attığımız her adım yalnızca çiftçimizin değil, tüm milletimizin refahını doğrudan etkilemektedir. Bu çerçevede bugün sizlere tarım sektöründeki bu ilerlemeleri ve hedeflerimizi detaylarıyla paylaşmak istiyorum. 2002 yılında tarımsal hâsılamız 25,1 milyar dolar iken, 2023 yılında bu rakam %177,3 oranında artarak 69,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu süreçte tarım sektörümüz hızla büyümüş ve ülkemizin ekonomik kalkınmasında itici bir güç olmuştur. 2024 yılının ilk iki çeyreğinde ise toplam 596,2 milyar TL olarak gerçekleşen tarımsal hâsılamız, Türkiye’nin tarımda kendine yeten bir ülke olma yolunda attığı sağlam adımların bir sonucudur. Bu başarı, elbette çiftçilerimizin emeği ve devletimizin sağladığı desteklerle mümkün olmuştur. Tarımsal büyüme, yalnızca ekonomik değil, stratejik açıdan da büyük önem taşımaktadır. Türkiye, kendi kendine yeten bir tarım sektörüne sahip olma yolunda ilerlemektedir.

Tarım ve Gıda Ürünleri Dış Ticaretimiz2002’de 3,8 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatımız, 2023 yılında 31 milyar dolara yükselmiştir. İthalat ise %1.105 artarak 24,1 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı ile Türkiye, 6,9 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna gelmiştir. 2024’ün Ocak-Ağustos döneminde de ihracatımız %8,63 artışla 20,82 milyar dolara ulaşmıştır. Ürünlerimizin dünya pazarlarında artan talebi, Türk  tarımının güvenilirliğini ve kalitesini göstermektedir. Tarımsal Desteklemeler2002 yılında 1,8 milyar TL olan tarımsal destekleme bütçesi, 2024 yılında 91,55 milyar TL’ye çıkarılmıştır. 2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 72,3 milyar TL destek ödenmiştir. Bu destekler sayesinde bitkisel üretimimiz 138,6 milyon tona ulaşarak dünya çapında saygın bir yere sahip olmuştur. Meyve üretiminde %93 artışla 27,4 milyon ton, sebze üretiminde %23 artışla 31,8 milyon ton, tarla bitkileri üretiminde ise %37 artışla 79,4 milyon ton üretim gerçekleştirilmiştir. Desteklerimiz yalnızca üretim artışını değil, verimlilik ve kalite artışını da hedeflemektedir. Kırsal kalkınmanın önünü açmak, çiftçilerimizin yaşam kalitesini artırmak ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak önceliklerimiz arasındadır.

Whatsapp Image 2024 11 07 At 10.25.57Tohum Üretimi ve İhracatı 2002’de 17 milyon dolar olan tohum ihracatımız, 327 milyon dolara çıkmıştır. 117 ülkeye ihracat yapmaktayız. Türkiye, yerli tohum üretim ve sertifikasyonu alanındaki çalışmaları ile dünya tarımında da önemli bir aktör haline gelmektedir. Hayvansal Üretim ve Hayvan Varlığı Büyükbaş hayvan sayımız 2002’de 9,9 milyon iken, 2024 yılı Haziran ayı itibarıyla %67,7 artarak 16,6 milyon başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvan sayımız %69,3 artarak 54 milyon başa çıkmıştır. 2023 yılında kırmızı et üretimimiz %208 artışla 2,4 milyon tona, tavuk eti üretimi %230 artışla 2,3 milyon tona, süt üretimimiz ise %156 artışla 21,5 milyon tona ulaşmıştır. Bu oranlar, hayvancılık sektörümüzün büyüklüğünü ortaya koymaktadır.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Su ürünleri yetiştiriciliği alanında Türkiye, Avrupa’da lider konumunu korumaktadır. 2002’de 61 bin ton olan su ürünleri üretimimiz, 2023 yılında %812 artarak 556 bin tona ulaşmıştır. Deniz ürünleri yetiştiriciliğinde sağlanan başarı, mavi vatanımızın verimliliğini artırmakta, ekonomimize katkı sağlamaktadır. Kırsal Kalkınma Projeleri2006’dan bu yana Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı, IPARD hibeleri, Genç Çiftçi Projesi ve Kırsalda Uzman Eller Projesi gibi projelerle 94 bin projeye 115,8 milyar TL destek sağlanmış, 276 bin kişiye istihdam yaratılmıştır. Bu projeler, kırsal bölgelerimizin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sunmaktadır. Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) 2006’dan bu yana 25,6 milyon adet poliçe düzenlenmiş, 30,1 milyar TL hasar tazminatı ödenmiştir. Çiftçilerimizin %67 oranında sigorta prim desteği almaları sağlanmış, dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanan Gelir Koruma Sigortası da bu sisteme dahil edilmiştir. Tarım sigortaları, çiftçimizi doğal afetlere karşı koruma altına alarak üretim sürecinin kesintisiz devam etmesini sağlamaktadır. Gıda Güvenliği ve Denetimler 2002 yılında 39,6 bin olan gıda denetim sayısı, 2023 yılında 1 milyon 302 bine ulaşmış, denetçi sayısı ise 7.522’ye çıkmıştır.

2024 yılı Ekim ayı itibarıyla 1 milyon 56 bin gıda denetimi yapılmıştır. Türkiye olarak, gıda güvenliği standartlarımızı yükseltmek ve denetimleri daha kapsamlı hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Başkan, Kıymetli Komisyon Üyeleri, Bugün paylaştığım bu başarılar, AK Parti iktidarı olarak tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınmada kat ettiğimiz yolun birer göstergesidir. Ülkemizin bereketli topraklarına inançla her vatandaşımızın sofrasına en kaliteli ve sağlıklı ürünlerin ulaşmasını sağlama hedefindeyiz. Yatırımlarımız, tarımda sürdürülebilirliği, teknolojiyi ve inovasyonu ön plana alarak, çiftçilerimizi dijitalleşen dünya ile uyumlu hale getirme çabamızın bir parçasıdır. Kırsal kalkınma programları, yerli tohum üretimi, hayvancılığa yönelik destekler, su ürünlerinde ihracat liderliği, gıda güvenliğinde yüksek standartlar ve daha birçok alanda aldığımız mesafe, tarım sektörümüzün güçlenmesini sağlayan unsurlar olarak öne çıkmaktadır.

Değerli milletvekilleri, gelecekte tarımsal ürünlerde yerli üretim oranını artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı, Türkiye’nin tarımda küresel bir aktör haline gelmesini hedefliyoruz. Türk tarımı, iç pazarda güçlü bir konuma sahip olurken, dış pazarda da söz sahibi olacaktır. Tarımsal üretim ve ihracatımızı artırmak ve dünya çapında tercih edilen Türk markalarını güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. AK Parti iktidarı olarak, ülkemizin dört bir yanında topraklarımızın bereketini artırmak ve çiftçilerimizin refahını sağlamak için bugüne dek olduğu gibi, bundan sonra da tarımsal kalkınma için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Her vatandaşımızın gıda güvenliğini sağlamak, çiftçimizin emeğinin karşılığını alabileceği bir sisteme ulaşmak için tüm kaynaklarımızı seferber etmekten asla vazgeçmeyeceğiz. Bütçemizin ülkemizin tarımsal kalkınmasına katkı sağlamasını ve milletimize hayırlı olmasını diliyor; komisyonda emeği geçen herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Saygılarımla.” 

Editör: TUĞBA GÜL