Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesi ve markalaşması amacıyla "KOP ile Tıbbi Aromatik Bitkiler İşleniyor ve Markalaştırılıyor Projesi" hazıraldı.
KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 7,5 milyon liralık destek sağladı.
Üniversitenin araştırma bahçesinde 65 farklı aromatik bitkinin ekimi gerçekleştirilirken bunların Kırşehir tarım şartlarına uyumu ile ilgili araştırmalar yapılıyor.
Proje yürütücülerinden Ziraat Fakültesi Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Emine Bilginoğlu, çalışmalarla literatüre ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlamanın yanı sıra daha geniş alanlarda ekim yapmayı hedeflediklerini söyledi.
Projenin kabulüyle ünitelerde bitkisel ürünleri çeşitli formlarda işleyip çiftçilere ve girişimcilere katma değerli, yenilikçi ürünler sunmayı istediklerini anlatan Bilginoğlu, şunları kaydetti:
"İç Anadolu'nun ekolojik şartlarına uyum sağlamış tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliği konusunda çiftçilerimize destek vereceğiz. Ürettikleri ürünleri üniversitemiz bünyesinde işleyerek katma değerli ürünlere dönüştürmesini sağlayacağız. Tıbbi ve aromatik bitki bahçemizde yaklaşık 65 farklı bitki türü bulunuyor. Bu bitkilerden Kırşehir ve bölge iklim şartlarına uyum sağlayan kekik, ada çayı, lavanta, dağ çayı, aynısefa, kantaron, ekinezya, melisa, kimyon, çörekotu, tıbbi nane, biberiye gibi bitkilerin üretimini sürdürüyoruz. İlerleyen yıllarda bitkisel üretim alanımızı genişleterek bitki çeşitlerimizi de arttırmayı planlamaktayız."
- Bitkilerin içerik analizleri de yapılıyor
Proje yürütücülerinden Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Kübra Öztürk ise ürettikleri 65 tür bitkiyi çeşitli kurutma şartlarından geçirdikten sonra laboratuvarda, içeriğindeki en etkili maddeyi bulduklarını ifade etti.
En yüksek içeriğe sahip özlerinin etkilerini çeşitli laboratuvar çalışmalarıyla incelediklerini anlatan Öztürk, "KOP desteğiyle yeni cihazları da alacağız. Burada içerik analizlerini ortaya koyarak bölge şartlarında yetişen bitkinin içeriğinde neler var, ne kadar zengin bir yapıya sahip bunları belirlemiş olacağız. Bu çalışmaları yaparken farklı disiplinlerden akademisyenlerle ortak çalışmalar yürütmekteyiz." ifadelerini kullandı.