Kaman Kalehöyük kazılarıyla özdeşleşen ve 40 yıldır Türk bilim insanlarıyla kazı faaliyetlerini sürdüren Japon arkeolog Sachihiro Omura, mücadele ettiği hastalığa yenik düşerek 76 yaşında yaşamını yitirdi.
Omura, bir süredir Japonya'da kanser tedavisi görüyordu. Tedaisini tamamlayan Omura, Kırşehir'in kaman ilçesi Çağırkan köyündeki ikametinde çalışmalarına devam ediyordu.
Omura, Kaman Kalehöyük Müzesinin kurulmasına vesile olmuş, Japonya'nın kurduğu Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsüne öncülük etmiş ve Kırşehir'in en gözde yerlerinden birisi olan Japon Bahçesinin kurulmasını sağlamıştı.
Rahatsızlığını öğrendikten sonra 13 Aralık 20024 tarihinde Sayın Omura ile ilgili yazdığım yazı da onun ve halkla kurduğu diyaloğu şöyle anlatmıştım:
"Japonya Veliaht Prens ve Prensesi Akishio ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yıllmaz’ın Kaman Kalehöyük kazı alanı, müze ve Japon Bahçesi ziyaretleri yaşadığım bir hatırayı aklıma getirdi.
Malum, yaklaşık 40 yıldır Kaman’a bağlı Çağırkan köyündeki Kalehöyük kazı alanında Japon arkeologlar Türk arkeologlarla birlikte çalışıyor.
Bunlardan birisi de 40 yılı aşkındır Çağırkan’daki kazı alanında çalışan Japon Anadolu Arkeoloji Enstitü Başkanı arkeolog Sachihiro Omura.
Yaklaşık 10 yıl önce Kaman Belediye Meclisi, Türk-Japon dostluğunun bir nişanesi ve ortak kazı çalışmaları nedeniyle işlek caddelerden birine Prens Mikasa Caddesi ismini verdi.
Bunu haberleştirmek için Kaman’a gitmiştim.
Belediye başkanı, ilçe halkı ve ilgililerle görüştükten sonra Çağırkan köyüne geçerek Omura ile röportaj yaptım.
Köy halkının Japon arkeloglarla ilgili düşüncelerini merak ettiğim için onların da görüşlerini almayı istedim.
Köy içinde dolaşırken kapısının önünde oturan yaşlı bir teyzeye 40 yılı aşkın süredir Çağırkan’da çalışan Omura’yı sordum. Önce tam anlayamadı, sonra da “Bizim Omar”ı mı soruyorsun diye karşılık verdi.
Bölgede yaşlılar Ömer ismine genelde “Omar” derler.
Japon arkeolog Omura ile daha önce konuşanlar varsa bilir ki, çok nazik, naif ve sıcak kanlı bir insan.
Öyle güzel ve samimi ilişkiler kurmuş ki köy halkıyla, burada yaşayanlar onu kendilerinden biri olarak görmeye başlamış ve “Bizim Omar” diye hitap etmeye başlamışlar.
En son öğrendiğim bilgiye göre Sayın Omura, yaşı itibariyle zor bir hastalıkla mücadele ediyordu ve Japonya'da tedavi görüyordu.