AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Malta'dan Hindistan'a kadar çok geniş ve farklı coğrafyada Türk şehitlikleri bulunuyor.

Değerli okurlar,                                                                                                                        

 18 Mart günü ülkemizde resmi olarak Çanakkale Zaferimizin 109 Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü olarak belirlenmiştir. Her sene bu tarihte yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve resmi temsilciliklerimiz yaşadıkları ülkelerde (eğer varsa) Türk Şehitliklerimizi ziyaret eder resmi temsilciliklerimizde ve sivil toplum kuruluşlarımızca törenler düzenlenir bir tarafta geçmişimizle gururlanılır bir tarafta aziz şehitlerimizi düşünüp hüzünleniriz. İşte hayat böyle yaman ve garip duygularla doludur. Yurtdışındaki bu ve buna benzer milli etkinliler o ülkelerde yaşayan gençlerimizin tarihi bilinçleri için çok önemli olduğu aşikârdır. 

YURTDIŞINDA TÜRK ŞEHİTİLİKLERİ

Yurtdışında 34 ülkede 78 Türk şehitliği bulunuyor. Türkiye'ye en uzaktaki şehitlikler Japonya, Güney Kore ve Myanmar’daki Şehitlikler olurken, en fazla şehitlik ise sırasıyla Azerbaycan, KKTC ve Ukrayna'da yer alıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Malta'dan Hindistan'a kadar çok geniş ve farklı coğrafyada Türk şehitlikleri bulunuyor. Türk şehitliğinin bulunduğu ülkeler, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Filistin, Güney Kore, Hindistan, Irak, İngiltere, İran, İsrail, İtalya, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Libya, Lübnan, Macaristan, Malta, Mısır, Myanmar, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Suriye, Suudi Arabistan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan.

En fazla 9 şehitlik Azerbaycan'da yer alırken, bu ülkeyi KKTC'deki 8 şehitlikler izliyor. Ukrayna 7 şehitlikle yurt dışında en fazla şehitliğin bulunduğu üçüncü ülke olurken, biri Gazze'de olmak üzere İsrail-Filistin bölgesinde de 6 şehitlik yer alıyor. Yunanistan'da 4, İngiltere, Suriye, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'da da üçer şehitlik bulunuyor.

ESİR DÜŞTÜLER BİR DAHA DÖNEMEDİLER                                                                                                         

 Osmanlı Devleti döneminde yapılan savaşlar sebebiyle Türkiye'den uzak coğrafyalarda şehit düşen Türk askerleri için oluşturulan şehitliklerin bakımı ve koruması genellikle TC. Büyükelçilikler tarafından yürütülüyor. Türkiye'ye en uzak mesafede bulunan şehitliklerin başında ise Japonya'daki Ertuğrul Şehitliği, Güney Kore'deki Pusan Şehitliği ve Myanmar’daki Thayetmyo ve Meiktila şehitlikleri geliyor.                                                                                             Myanmar’daki şehitliklerde yatan Türk askerleri ise Birinci Dünya Savaşı'nda İngilizlere esir düşen Osmanlı askerlerinden oluşuyor. İngilizler tarafından önce Hindistan'da ardından da eski adı Burma olan Myanmar’a götürülen ve demiryolu inşaatı gibi ağır işlerde çalıştırılan esir Türk askerleri bir daha Anadolu'ya dönemedi. Yaklaşık 12 bin Türk askerinden şehit olanlar, Thayetmyo ve Meiktila'da defnedildi. Daha sonra bu alanlar şehitliğe çevrildi.

EN UZAKTAKİ ŞEHİTLİK: ERTUĞRUL                                                                                                     

 1889 yılında Türk donanmasına ait Ertuğrul Fırkateyni, II. Abdülhamit'in özel elçisi Osman Paşa ile birlikte Japon İmparatoru Meiji ve milletine dostluk ziyaretinde bulunmak için Japonya'ya gitmişti. 15 Eylül 1890 tarihinde İstanbul'a dönmek üzere hareket eden Ertuğrul Fırkateyni, yakalandığı tayfun nedeni ile 19 Eylül 1890 tarihinde Oşima Adası kayalıklarına çarparak parçalanmıştı.

Faciadan kurtulan 69 denizci İmparator Meiji tarafından iki savaş gemisi ile İstanbul'a gönderilirken Oşima Adası halkının gayreti ile toplanabilen 260 Türk denizcisinin cenazeleri, askeri törenle şehitliğe çevrilen mezarlığa defnedilmişti.

İNGİLTEREDEKİ ŞEHİTLİKLERİMİZ                                                                                                  

 1850 yılında iki Osmanlı fırkateyni eğitim amacıyla yaptıkları seyir sırasında resmi olarak Portsmouth Deniz Üssü’ne ulaştı. İki geminin personelinden 22 denizci burada iklim koşulları ve çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Önce Haslar/Portsmouth Hastanesi'nin bahçesine defnedilen askerlerin cenazesi, 1902 yılında Clayhall Deniz Askerî Mezarlığı’na nakledildi. Buradaki Şehitliğin bakımından Haslar Kraliyet Hastanesi sorumlu.

İngiltere’deki tek şehitlik bu değil. 1943 ile 1945 yılları arasında Türk Hava Kuvvetleri bu ülkedeki eğitim uçuşları sırasında kayıplar verdi. Teğmen rütbesinde 30 havacı subayın pilotluk eğitimi için 1943’te gittikleri İngiltere’de, 1945 yılına kadar uçuşlarda biri karacı 15 Pilot Teğmen şehit oldu ve Brookwood Hava Mezarlığı’na defnedildi. Bu mezarlığın bakımını İngiliz Milletler Topluluğu Savaş Mezarları Komisyonu CWGC üstlendi. 

Man Adası’nda, Patrick Kilisesi'nin arka bahçesindeki mezarlıkta Birinci Dünya Savaşı sırasında İngilizlere esir düşen ve eceli ile ölen yedi Osmanlı askeri, 1916 yılında Man Adası Türk Kara Şehitliği’ne gömüldü. Buradaki mezarlığın bakımı da CWGC tarafından yapılıyor.

Yurtdışındaki şehitliklerimizi, Anavatanlarında kilometrelerce uzakta bir şekilde vatan görevi yaparken evine dönememiş asker ve subayların belki de adını bile bilmedikleri yerlerde çok uzakta Türk Bayraklarının altında yattıkları hüzünlü yerlerdir. Ruhları Şad Olsun.